Domowe lody malinowo-porzeczkowe

lody malinowe1

Upał dziś taki, że nie chce się nic robić… Odpoczywam po wyprawie do Warszawy i Krakowa, gdzie m.in po kilku latach spotkałam się z Gosią z Trochę innej cukierni  i jej dziećmi, a z córką jadałam wegańskie przysmaki, m.in. Pod Norenami i w Novej Krovie.

FONTANNA

 

Obiad dziś był szybki na grillu, o pieczeniu czegokolwiek nawet nie pomyślałam, ale znalazłam jogurt i śmietanę w lodówce, owoców w ogrodzie do wyboru, do koloru, więc zrobiłam lody. Bez maszynki, mieszane w zamrażalniku co pół godziny .

 

DOMOWE LODY MALINOWO-PORZECZKOWE Z TARTĄ MIĘTĄ

200 ml kremówki

mały jogurt naturalny

kubek owoców ( czerwone i czarne porzeczki, maliny)

cukier według uznania

Umyte owoce przesypujemy cukrem, ile lubimy, rozgniatamy widelcem i miksujemy lub nie ( mnie się nie chciało). Śmietankę ubijamy na krem, dodajemy jogurt i nadal ubijamy, dodajemy owoce z cukrem, mieszamy dokładnie.

Wkładamy do pojemnika i do zamrażalnika. Mieszamy co 20-30 minut , najlepiej widelcem, napowietrzając. Po 2-3 godzinach lody są gotowe.

Posypałam je tartą miętą, o której piszę tutaj. Na dzisiejszy upał nie ma nic lepszego !  Własnie niedawno opowiadałam na kulinarnej imprezie, że ja tę przyprawę  mogę dodawać niemal do wszystkiego 🙂 Lubię też miętowy kolor , szukałam ostatnio  czegoś w nim na lato  na http://www.sakolife.pl/, na upały nie ma, jak to mięta.

Smacznego !

 

lody malinowe3

 

 

 

 

6 przemyśleń nt. „Domowe lody malinowo-porzeczkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.