Domowe łazanki z makiem

Kluski z makiem robię co roku, ale wykorzystywałam do tego gotowy makaron, przeważnie kokardki. W tym roku postanowiłam zrobić domowy makaron, łazanki, przy okazji robienia ciasta do uszek- z takiego samego ciasta. Wyszły bardzo smakowite, o wiele lepsze od tych ze sklepowym makaronem.

 

ŁAZANKI Z MAKIEM

2 szklanki  mąki

ok. 1/2 szklanki wrzącej wody

łyżka oliwy

sól do smaku

ok. szklanki masy makowej

ok. 1/2 szklanki bakalii

2 łyżki miodu

Mąkę wsypałam do miski, posoliłam, dodałam oliwę, potem dolewałam wrzątek i mieszałam tak długo, aż ciasto stało się plastyczne. Wyjęłam je z miski i wyrobiłam na omączonym blacie, zostawiłam na kilkanaście minut, żeby ostygło do temperatury pokojowej. Potem odrywałam odpowiednie kawałki, wałkowałam na grubość ok. 3 mm i kroiłam na kwadraty. Ugotowałam je w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju, żeby się nie sklejały. Gotowałam ok. 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Do masy makowej dodałam miód i bakalie, wymieszałam z ciepłymi łazankami.

Bardzo nam taka wersja klusek z makiem posmakowała i mimo, ze objedliśmy się wigilijnymi daniemi, spróbowaliśmy po trochu tego deseru na koniec.

Smacznego !

 

(Odwiedzone 1 382 razy, 1 dzisiaj)

7 przemyśleń nt. „Domowe łazanki z makiem

  1. A ja w tym roku nie mialam maku na wigilijnym stole… I strasznie mnie to meczy! Toz mak ma przynosic szczescie na caly nastepny rok! Moze oszukam los i zrobie na Nowy Rok??? :):):)
    A kluseczek z makiem Grazyniu jeszcze nie jadlam – nie bylo u mnie tradycji. Ale tyle ich na blogach i tak slicznie wygladaja, ze chyba wreszcie sie skusze.

    Buziaczki! I jeszcze raz: spokojnego wypoczynku! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *