Domowe kremówki krakowskie

kremówka

Przepis na domowe kremówki krakowskie zauważyłam na blogu Moja kawiarenka. Zrobiłam je na początku maja, specjalnie dla córki maturzystki ( już jest po wszystkim : ) Tak, jak w przepisie pana Tadeusza wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, bo wolałam skupić się na kremie. Ten zrobiłam z połowy porcji, zachowując wszystkie proporcje.

DOMOWE KREMÓWKI KRAKOWSKIE

pół l mleka z zapasem

6 żółtek

8 dag pszennej mąki

7 dag mąki kartoflanej

2 łyżki cukru z wanilią

12 dag cukru

1/2 kg ciasta francuskiego

cukier-puder do posypania

Ciasto francuskie ( 1/2 kg) rozwałkowałam na wielkość blaszki ( 40 na 26 cm) i upiekłam w 180 c do zrumienienia. Przekroiłam je na pół i wystudziłam.

Według zaleceń pana Tadeusza w garnku o grubym dnie utarłam żółtka z cukrem na biało. Dodałam obie, wcześniej wymieszane ze sobą mąki. Szybko mieszając, cienkim strumieniem wlałam zagotowane z dwoma łyżkami cukru mleko.

Niestety, mimo, że mleko było wrzące, krem mi się nie zagęścił od razu, tylko podczas gotowania, bo powstały krem trzeba kilka razy zagotować, by pozbyć się posmaku surowej mąki.  Mimo mieszania powstały grudki, które musiałam potraktować trzepaczkami miksera. Udało się, masa była gładka. Potem, bardzo ostrożnie i mieszając, zagotowałam krem jeszcze dwa razy.

Na wystudzonym cieście rozsmarowałam ciepłą masę, przykryłam drugą warstwą. Posypałam cukrem-pudrem po wierzchu.

Kroiłam ostrym nożem z piłką. Większość kremówek została zjedzona przez córę i jej przyjaciółkę. Mnie też smakowały. Muszę teraz zrobić te z dodatkiem bitej śmietany.

Smacznego !

kremówki

 

 

 

 

(Odwiedzone 596 razy, 1 dzisiaj)

4 przemyślenia nt. „Domowe kremówki krakowskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *