Domowe kluski ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami

 

U nas na targu pojawiły się brązowe pieczarki, bardziej aromatyczne niż te białe, o lekko leśnym zapachu. Bardzo mi przypadły do gustu i dodałam je do smażonego szpinaku . Zrobiłam do tego rzucane kluski i wyszło bardzo smakowite danie.

 

SZPINAK Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI DO RZUCANYCH KLUSEK

 

kluski rzucane

20 dkg brązowych pieczarek

ok. 30 dkg świeżego szpinaku

duża cebula

kawałek pora

łyżka mąki

1/2  szklanki bulionu warzywnego

olej do smażenia

sól, pieprz czarny i ziołowy

gałka muszkatołowa, tymianek

Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, z dodatkiem pieprzu. Na osobnej patelni podsmażamy jedną warstwą pokrojone na plastry pieczarki. Do  cebuli dodajemy najpierw plasterki pora, potem  pokrojone niezbyt drobno liście szpinaku, etapami ( będą szybko zmniejszać objętość) i solimy, by nie straciły koloru, Gdy szpinak się usmaży, oprószamy to mąką, szybko mieszamy, rozprowadzamy zimnym bulionem warzywnym. Wrzucamy pieczarki, doprawiamy gałką muszkatołową i tymiankiem, ewentualnie dosalamy.

Sos mieszamy z kluskami i wcinamy z apetytem, jak moi młodzi goście. Wyobraźcie sobie, że nastoletnia koleżanka mojej córki po raz pierwszy jadła szpinak !

Smacznego !

 

(Odwiedzone 544 razy, 1 dzisiaj)

11 przemyśleń nt. „Domowe kluski ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.