Domowe kluski z sosem pieczarkowym

 

Czy wspominałam już na blogu, że nie lubię obierać ziemniaków ? W związku z tym wyzwoliła się moja kreatywność, jeżeli chodzi o dodatki do drugiego dania… Ryż i kasze – normalka, ale rodzince się nudzą. Robię więc i pyzy drożdżowe ( w kuchence mikrofalowej zamiast na parze), polentę a ostatnio i kluski, które nazwałam „rzucanymi”- odcinam je nożem i wrzucam do garnka z płaskiego talerza, tak jak szare kluski ziemniaczane. Prezentowałam juz te kluski, ale nowa strona zobowiązuje, więc przypomnę przepis :

 

KLUSKI RZUCANE

 

Ok. 1/2 kg maki

2-3 jajka

1/2 szklanki wody zwykłej

1/2 szklanki wody gazowanej

sól do smaku

Do posolonej mąki wbijam jajka, mieszając widelcem dodaję wodę zwykłą i gazowaną – tę dla puszystości. Ilości mąki i wody nie należy się ściśle trzymać, bo różnie z tym bywa – ciasto ma być dość gęste, tak, by dawały się kawałki odkrawać nożem.

Przekładam ciasto na płaski talerz ( można też na namoczoną deskę) i odrywając nieduże podłużne kluski, wrzucam je do garnka z gotującą się wodą. Do takiej porcji używam dwóch garnków. Gotujemy kluski kilka minut od wypłynięcia, sprawdzamy wyjmując na próbę , przekrawamy i sprawdzamy, czy nie ma surowego ciasta. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

 

SOS PIECZARKOWY

 

2 łyżki margaryny lub oleju

2 łyżki mąki

ok. 1,5 szklanki duszonych pieczarek

szklanka bulionu

Pieczarki duszone mam często w lodówce, bo kupuję prawie co tydzień na targu, duszę w odrobinie oleju podlewając wodą ( sosik…), przyprawiam solą i pieprzem, studzę , wkładam do słoika  , trzymam w lodówce i używam w razie potrzeby – do zup, sosów, jako dodatek do mięsa.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wsypujemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę. Rozprowadzamy ją zimnym bulionem ( może być z kostki), gotujemy i na końcu dodajemy duszone pieczarki z sosem. Mieszamy, zagotowujemy, możemy posypać koperkiem – ja akurat nie miałam. sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić.

Sosem polewamy kluski i pyszny domowy obiadek gotowy. Smacznego !

 

(Odwiedzone 270 razy, 1 dzisiaj)

7 przemyśleń nt. „Domowe kluski z sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.