Deser pigwowy na jogurcie

deser pigwowy na jogurcie

Nie przypuszczałam, że pod koniec października będę robiła zimne , orzeźwiające desery, bo pogoda bedzie sprzyjać takim daniom . Za oknem mamy ciepło i słońce, można jeszcze spokojnie wypić popołudniową kawę w ogrodzie i zjeść odpowiedni do takiej aury deser. A tymczasem owoce, które teraz rosną już są typowo jesienne. Niedawno zostałam obdarowana przez sąsiadkę sporą ilością pigwy i robię z niej na razie soki i musy, nastawiłam też nalewkę z dodatkiem drobniejszych i bardziej aromatycznych pigwowców ( tych z krzaka) . Soki są bardzo orzeźwiające , dobrze gaszą pragnienie podczas prac w ogrodzie przy takich temperatutach. Robię je w prosty sposób – kroję owoce, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem do miękkości. Odcedzam , słodzę cukrem brązowym lub zwykłym a owoce po wyrzuceniu części z gniazdami nasiennymi przecieram przez sito. Czasem dodaję dla zmiany smaku jabłka, zrobiłam też trochę soku z dodatkiem wywaru z dzikiej róży – pyszny. I postanowiłam zrobić zimny deser pigwowy na bazie jogurtu i galaretki.

DESER PIGWOWY NA JOGURCIE

  • duży jogurt naturalny
  • galaretka agrestowa lub cytrynowa
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/4 szklanki soku z pigwy
  • 2 łyżki musu z pigwy
  • gałązka mięty – opcjonalnie

Galaretkę wsypujemy do sporej miski i zalewamy wrzątkiem, mieszamy intensywnie, by się rozpuściła. Jesli mamy- wrzucamy gałązkę mięty, by deser nabrał aromatu. Po chwili dolewamy sok i nadal mieszamy od czasu do czasu, by galaretka dobrze się rozpuściła. Gdy ostygnie, wyciągamy miętę i mieszając trzepaczką dolewamy jogurt . Jak masa jest już gładka, dorzucamy mus z pigwy. Zarówno sok jak i mus mają naturalne własciwości żelujące i mieszanka galaretki z jogurtem będzie „trzymać fason” bez potrzeby dodawania żelatyny. Sprawdzamy , czy deser jest dość słodki ( jeśli nie, dosładzamy) i wlewamy wszystko do pojemnika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Deser szybko zastyga – u mnie zrobiony koło południa dał się już ładnie pokroić do popołudniowej kawy. Możemy się nim cieszyć w promieniach niespodziewanie pięknego jesiennego słońca.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.