Czerwona zupa i różowe wstążki

 

Kiedyś jak byłam mała , spotkałam przed domem siostrę wracającą ze szkoły. Gdy zapytała, co jest na obiad, odpowiedziałam jej zagadką: Zgadnij: Czerwona zupa i różowy makaron! Fascynowało mnie bowiem w barszczyku to, że makaron w nim przybiera kolor różowy. Przypomniała mi o tym moja córcia, znająca to powiedzonko, gdy zastanawiałam się, co różowego zrobic na akcję Szarlotka.
Barszczyk, powiecie – taki banał, każdy potrafi! Ale ważniejszy od barszczyku jest przepis na kwas burakowy będący jego bazą. Prezentowałam go juz wprawdzie przy okazji barszczu ukraińskiego, ale wtedy mało kto na mój blog zaglądał, więc powtórzę:
KWAS BURAKOWY

kilka czerwonych buraczków
ząbek czosnku
kawałek razowego chleba
letnia woda
Buraczki obieramy i kroimy w kawałki, układamy w słoiku. Dodajemy ząbek czosnku a na górze kładziemy kawałek razowego chleba. Zalewamy letnią przegotowaną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Jest gotowy, gdy ma kwaskowo-winny posmak. Wyjmujemy chleb, przecedzamy i możemy z powrotem zalać buraki ( przydadzą się) lub przelać do butelek – trzymamy to w lodówce. Używamy do barszczyku, do sałatek a nawet jako preparat witaminowy – po łyżce dziennie, bo mnóstwo w nim witamin i mikroelementów.

BARSZCZYK  NA KWASIE BURAKOWYM

kilka buraczków świeżych
trochę buraczków z kwasu
kilka łyżek kwasu burakowego
włoszczyzna
ziele angielskie. liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól
opcjonalnie- kawałek mięsa z kością lub wędzonki
2-3 suszone grzybki
Warzywa, obydwa rodzaje buraczków,grzybki,  mięso i przyprawy zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości buraczków, dodając na początku trochę kwasu burakowego. Po ugotowaniu doprawiamy jeszcze kwasem burakowym, co nada barszczykowi piękny kolor i doda witamin. Podajemy z makaronem, pasztecikami lub uszkami. A propos uszek – w ten sposób, bez mięsa, robię barszczyk wigilijny. Gdzieniegdzie spadł juz śnieg, może pora pomyśleć o Gwiazdce…
Buraczki z barszczu można wykorzystac do sałatki, na przykład takiej
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.