Cypryjskie tzatziki

Słyszałam o dwóch rodzajach tzatzików – sosu jogurtowo- ogórkowego : z czosnkiem i z miętą. Do niektórych dodaje się też koperek. W ” Mojej greckiej kuchni” na kuchni tv oraz w programie ” Kuchnia jak życie” te z Grecji były z czosnkiem, z miętą – pochodzące z Turcji a robione czesto na Cyprze, gdzie mieszają się wpływy kulinarne obu tych państw. Czosnek lubię, ale miętę lubię bardziej – szczególnie latem, kiedy przyjemnie orzeźwia. Dołączyłam tzatziki do Wielkiego grillowania, bo u nas to ulubiony dodatek do grillowanych mięs. Spróbujcie, zobaczycie sami. Kontast gorącego mięsa z grilla i zimnego, orzeźwiającego jogurtu z ogórkami i miętą jest smakiem, który wpada w pamięć. Ale dość już opisów, przechodzę do przepisu:

TZATZIKI
duży ogórek
jogurt naturalny, najlepiej grecki lub bałkański
spora łyżeczka suszonej lub świeżej mięty
sól, pieprz ziołowy
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na co najmniej 5 min, żeby puściły wodę. Odcedzić, dodać jogurt, miętę i pieprz ziołowy ( jest łagodniejszy i bardziej aromatyczny niż czarny i bardziej mi do tego dania pasuje). Wymieszać wszystko. Podawać do dolmad, mięsa lub wędlin. Smacznego!

(Odwiedzone 108 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *