Cypryjskie tzatziki

Słyszałam o dwóch rodzajach tzatzików – sosu jogurtowo- ogórkowego : z czosnkiem i z miętą. Do niektórych dodaje się też koperek. W ” Mojej greckiej kuchni” na kuchni tv oraz w programie ” Kuchnia jak życie” te z Grecji były z czosnkiem, z miętą – pochodzące z Turcji a robione czesto na Cyprze, gdzie mieszają się wpływy kulinarne obu tych państw. Czosnek lubię, ale miętę lubię bardziej – szczególnie latem, kiedy przyjemnie orzeźwia. Dołączyłam tzatziki do Wielkiego grillowania, bo u nas to ulubiony dodatek do grillowanych mięs. Spróbujcie, zobaczycie sami. Kontast gorącego mięsa z grilla i zimnego, orzeźwiającego jogurtu z ogórkami i miętą jest smakiem, który wpada w pamięć. Ale dość już opisów, przechodzę do przepisu:

TZATZIKI
duży ogórek
jogurt naturalny, najlepiej grecki lub bałkański
spora łyżeczka suszonej lub świeżej mięty
sól, pieprz ziołowy
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i zostawić na co najmniej 5 min, żeby puściły wodę. Odcedzić, dodać jogurt, miętę i pieprz ziołowy ( jest łagodniejszy i bardziej aromatyczny niż czarny i bardziej mi do tego dania pasuje). Wymieszać wszystko. Podawać do dolmad, mięsa lub wędlin. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.