Crumble czereśniowo-porzeczkowe z kokosową kruszonką

 

Cieszę się owocami z ogrodu i wykorzystuję je na różne sposoby. Jednym z najprostszych są owoce zapieczone w kruszonce, czyli crumble. Zrobiłam kruszonkę na kaszce mannie , którą dodałam zamiast mąki i wzbogaciłam ją wiórkami kokosowymi, które pasują świetnie do porzeczek.

 

CRUMBLE CZEREŚNIOWO-PORZECZKOWE W KOKOSOWEJ KRUSZONCE

 

szklanka czerwonych i czarnych porzeczek

pół szklanki czereśni

3 łyżki masła

5 łyżek cukru

3 łyżki kaszki manny

2 łyżki wiórków kokosowych

Owoce obrałam, czereśnie pozbawiłam pestek. Z masła, kaszki, cukru i wiórków zagniotłam kruszonkę. Wysypałam nią dno formy do tarty, na to rozrzuciłam owoce i przysypałam resztę kruszonki. Zapiekłam w 190 C około 20 minut.

Pyszny owocowy deser, kokosowa kruszonka z kaszką była bardzo chrupiąca,  pasowała do czereśni i porzeczek. Na pewno powtórzę, obowiązkowo z papierówkami, które zaczynają mi się już sypać z drzew.

Smacznego !

 

Dodaję je do akcji czereśniowej,  wypieków bez mąki i wakacyjnych słodkości:

12 przemyśleń nt. „Crumble czereśniowo-porzeczkowe z kokosową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *