Coś lekkiego

Po kalorycznych potrawach świątecznych pora na coś lekkiego. Będzie to sałatka na bazie kruchych liści lodowej sałaty i kapusty pekińskiej z chrupiącymi warzywami i winrgretem z dodatkiem musztardy francuskiej. Lekka i mało kaloryczna.

LEKKA SAŁATKA ŚWIĄTECZNA

kilka liści kapusty pekinskiej
kilka liści lodowej sałaty
pół zielonego ogórka
czerwona papryka
czerwona cebula
2 pomidory
sól morska, pieprz , zioła prowansalskie
sos:
łyżka octu winnego
3 łyżki oliwy
łyżeczka musztardy francuskiej
Sałatę i kapustę pekinską rwiemy na kawałki. Ogórki i cebulę kroimy na półplasterki, paprykę w kawałki a pomidory na ósemki. Solimy, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Oliwę , ocet i musztardę mieszamy na emulsję. Polewamy sosem sałatkę, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce, żeby się „przegryzła”.
Pasuje do mięsa, wędlin, albo jako samodzielne, lekkie danie. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.