Sałatka z rzodkiewką i surimi

Położyłam w lodówce obok siebie pęczek rzodkiewki i paluszki krabowe. Popatrzyłam, uśmiechnęłam się do siebie myśląc, że pokrojone na plasterki będą wyglądały niemal identycznie… I zrodził się pomysł na salatkę.

W lodówce miałam kapustę pekińską, pora, zielonego ogórka, ser cammembert i koperek. Wydawało mi się, że wyjdzie z tego ciekawa kompozycja smakowa. Do sosu winegret postanowiłam użyć zamiast octu winnego białego wina i przyprawić to wszystko estragonem, który bardzo lubie odawać do rybnych smaków, a przecież nie ukrywajmy – paluszki krabowe smakują jak delikatne ryby.

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z SURIMI I RZODKIEWKĄ

 Kilka liści kapusty pekińskiej

6 paluszków krabowych ( surimi)

kilka rzodkiewek

1/3 zielonego ogórka

jasnozielona część pora

1/2 serka cammembert

kilka gałązek koperku

sos : 2 łyżki białego wina i 3 łyżki oliwy

sól morska ziołowa, pieprz świeżo zmielony

tymianek, estragon

Kapustę pekińską porwałam na kawałki, dodałam pokrojona na plasterki rzodkiewkę i na półplasterki ogórka oraz pora i posoliłam to wszystko solą ziołową, odstawiłąm na 10 minut. Potem dodałam pokrojone też na plasterki surimi i słupki sera cammembert. Doprawiłam pieprzem świeżo zmielonym, tymiankiem i estragonem, polałam białym winem i oliwą. Wymieszałam i wstawiłam na 15 minut do lodówki, żeby się „przegryzła”.

Sałatka okazała się pyszna i lekka, składniki pasowały do siebie. I pomysleć, że gdybym położyła rzodkiewkę na innej półce w lodówce, to by jej nie było…

Smacznego !

Zdjęcia mi źle wchodzą na mężowskim laptopie ( mój w naprawie). Jak syn wróci z meczu Lecha o puchar Polski, to poprawię na jego komputerze… Ciekawe, czy będę miała okazję upiec znowu niebiesko -biały tort dla kibica zwycięskiej drużyny…. Trzymajcie kciuki o 18.30 !

15 przemyśleń nt. „Sałatka z rzodkiewką i surimi

  1. A w mojej lodówce leżą te paluszki krabowe od dawna i czekają na zmiłowanie.
    Podsunęłaś mi fajny pomysł, więc może wreszcie się doczekają.:)

  2. To zdecydowanie mój smak i ulubione klimaty 🙂 Muszę sobie sprawić to danko…Tylko ja i duża miseczka takich pyszności 🙂 No…bez przesady…pora słabo trawię, więc go pominę ;D

  3. Na pocieszenie syn dostał resztę bajaderek, które specjalnie dla niego schowałam. A juz miałam taki fajny pomysł na tort…
    Oprócz lokalnego patriotyzmu martwie się, jak Polska bedzie reprezentowana w europejskich pucharach, bo tylko Lechowi to ostatnio jakoś szło…

  4. Dobry pomysł Grażynko. Ja osobiście bardzo lubię takie połączenia. Ale białego wina w to jeszcze nie mieszałam. 🙂 A widać trzeba. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.