Ciasto serowo- śliwkowe

ciasto serowo-śliwkowe

Zastanawiałam się, jakie ciasto ze śliwkami zrobić na niedzielę. Myślałam o drożdżowym, ucieranym, ale w międzyczasie na blogu Notatki kulinarne zobaczyłam coś, co mnie zainspirowało: Ciasto sliwkowe z sernikową falą. Postanowiłam wykorzystać ten pomysł, zmieniając tylko rodzaj ciasta. Ponieważ śliwki i masa serowa są dość ciężkie, jako podstawę zrobiłam masę ucieraną pod owoce, z połowy porcji jaką robię zwykle, bo piekłam w mniejszej formie. A oto przepis:

CIASTO ŚLIWKOWO- SEROWE

½ kostki margaryny
2 jajka
4 łyżki cukru
¾ szklanki kwaśnej śmietany
kisiel cytrynowy
1 i ½ szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa serowa
200 g serka kremowego
3 łyżki cukru-pudru
1 jajko
ok.½ kg dojrzałych śliwek
kruszonka
Miękką margarynę utarłam z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego, dodałam po jednym jajku, ucierając, potem kisiel cytrynowy. Mąkę z proszkiem dodawałam stopniowo, na zmianę ze śmietaną, której zostawiłam 2 łyżki na później.
Cukier puder utrzepałam z jajkiem, dodając ser i miksując. Śliwki przepołowiłam i pozbawiłam pestek. Z łyżki margaryny i trzech łyżek mąki i cukru zrobiłam kruszonkę, dodając trochę cukru waniliowego.
Do wysmarowanej formy włożyłam połowę ciasta, na to połowę sera i śliwki. Dalej położyłam resztę ciasta rozrzedzonego pozostałą śmietaną, masę serową, na to śliwki i posypałam kruszonką. Piekłam w 170 C około godziny z termoobiegiem, ale coś mi się słabo zrumieniło, mimo, że spód był dopieczony. Ciasto nie było puszyste, ale wilgotne i bardzo smaczne. Ser ze śliwkami wybornie smakował a ciasto pasowało do niego. Spróbuję to udoskonalić i powtórzyć, może z innymi owocami.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.