Ciasto czekoladowe z buraczkami z Weekendowej Cukierni

ciasto czekoladowe z buraczkami
ciasto czekoladowe z buraczkami

Gospodynią aktualnej weekendowej Cukierni jest Pinkcake. Zaproponowała między innymi ciasto czekoladowe z buraczkami, które bardzo mnie zaciekawiło. Zdążyłam je zrobić niemal rzutem na taśmę…

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI

250 g gorzkiej czekolady

200 g brązowego cukru

3 jajka

100 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

100 ml oleju

50 g mielonych migdalow

250 g startych na drobnej tarce surowych buraków

Czekoladę stopiłam ( w kuchence mikrofalowej, na 300 W). Jajka ubiłam z cukrem, dodałam mieszając olej, następnie ekstrakt waniliowy, potem mąkę, sodę i zmielone migdały, starte buraczki i przestudzoną czekoladę.
Piekłam w 180 C około godzinę, do suchego patyczka. Na koniec polałam polewą czekoladową i posypałam wiorkami kokosowymi, żeby było bardziej dekoracyjne.

 

Ciasto wyszło smaczne i wilgotne, buraczki dodały mu ciekawego posmaku.

Smacznego !

 

(Odwiedzone 113 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.