Ciasto czekoladowe z buraczkami z Weekendowej Cukierni

Gospodynią aktualnej weekendowej Cukierni jest Pinkcake. Zaproponowała między innymi ciasto czekoladowe z buraczkami, które bardzo mnie zaciekawiło. Zdążyłam je zrobić niemal rzutem na taśmę…

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 50 g mielonych migdalow
  • 250 g startych na drobnej tarce surowych buraków

Czekoladę stopiłam ( w kuchence mikrofalowej, na 300 W). Jajka ubiłam z cukrem, dodałam mieszając olej, następnie ekstrakt waniliowy, potem mąkę, sodę i zmielone migdały, starte buraczki i przestudzoną czekoladę.
Piekłam w 180 C około godzinę, do suchego patyczka. Na koniec polałam polewą czekoladową i posypałam wiorkami kokosowymi, żeby było bardziej dekoracyjne.

Ciasto wyszło smaczne i wilgotne, buraczki dodały mu ciekawego posmaku. Smacznego !

(Odwiedzone 54 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *