Chutney truskawkowo-sojowy

 

W tym roku modne są truskawki z octem balsamicznym. Moja starsza córka wykombinowała truskawki z sosem sojowym. Spróbowałam więc zrobic truskawkowo – sojowy chutney, dodając przyprawy wypróbowane w zielonej sałatce z truskawkami. Oto, co z tego wyszło:

CHUTNEY TRUSKAWKOWO- SOJOWY

1/2 kg truskawek ( mogą być miękkie)
2 łyżki sosu sojowego
łyżka octu balsamicznego
łyżka miodu
pieprz ziołowy, imbir, mięta, estragon, cynamon
Truskawki umyć, obrać z szypułek. Włożyć do odpowiedniego naczynia, dodać miód, sos sojowy i wstawić do kuchenki na 20 min na 700 W. Zmiksować, ale nie na gładko, lub przetrzeć przez grube sito. Dodać ocet balsamiczny, łyżeczkę pieprzu ziołowego i po pół łyżeczki innych przypraw ( lub więcej, jeśli cos bardzo lubicie). Można gorący wlać do słoiczka, odwrócić do góry dnem, przykryć – zakonserwuje się. Taki chutney jest doskonały do pieczonego drobiu lub do serów.

Smacznego!

 

 

Jedno przemyślenie nt. „Chutney truskawkowo-sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.