Chłodnik z chrupiącymi warzywami

Upały nadal trwają, trzeba robić jedzenie orzeźwiające i dające ochłodę. Latem nasze ulubione zupy to chłodniki z warzywami, na maślance, kefirze lub jogurcie. Robię je przeważnie z tego, co mam w domu. Dziś do chłodnika dodałam chrupiące białe części kapusty pekińskiej, które fajnie skomponowały się z resztą warzyw. Dodałam też do maślanki trochę orzeźwiającego soku od małosolnych ogórków

CHŁODNIK Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

litr maślanki
½ szklanki soku od małosolnych ogorków
ogórek zielony
kilka rzodkiewek
łodyga selera naciowego
mala czerwona papryka
białe części z dwóch liści kapusty pekińskiej
łyżka posiekanego koperku
Warzywa myję, kroję w paski lub plasterki, solę , dodaję treochę pieprzu ziołowego. Po kilku minutach zalewam sokiem z ogórków, mieszam.
Maślankę roztrzepuję trzepaczką i wlewam do warzyw z sokiem. posypuję koperkiem.Jeśli wszystko jest z lodówki, można podawać od razu, ale lepiej jak się trochę w lodówce „przegryzie”. Na upały, takie jak dziś – idealny. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.