Dziś jeden z najsmaczniejszych chlebków, jaki mi się ostatnio udał – tak orzekły moje dzieci.
U mnie chlebki nadal tylko drożdżowe , ale ja takie uwielbiam , jak i wszystkie inne drożdżowe wypieki. Ten jest pszenno-żytni, ale mąka pszenna jest pełnoziarnista , chlebek więc zdrowy i apetyczny. Dla wzmocnienia aromatu dodałam nieco smakowego oleju z suszonymi pomidorami i bazylią.
CHLEBEK PEŁNOZIARNISTY Z MĄKĄ ŻYTNIĄ NA DROŻDŻACH
ok 30 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 20 dkg mąki żytniej
3 dkg drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżki oleju z suszonymi pomidorami i bazylią
1, 5- 2 szklanki letniej wody
łyżeczka soli
Najpierw zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypałam obie mąki, wymieszałam, wsypałam sól. Wlałam rozczyn, resztę letniej wody oraz olej. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 45 minut.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 40 minut.
Chlebek pachniał obłędnie , musiałam stanąć w jego obronie, by nie został pożarty na ciepło.
Jedliśmy go z typowo zimowymi dodatkami – domowym smalcem i kiszonymi ogórkami, rillettes oraz pomidorową terriną, o której napiszę innym razem . Wegetarianka zajadała z serami marynowanymi . Chlebek wszystkim bardzo podszedł do gustu.
Smacznego !
Grażynko, chlebek prezentuje się bardzo smacznie. 🙂
Pozdrowienia 🙂
Majanko, dziękuję 🙂
jak ja załuję że mnie chleby nie wychodzą