Chlebek drożdżowy z płatkami owsianymi

chleb owsiany5

Chlebki drożdżowe to moja specjalność, lubię je i jeść i piec. Na te na zakwasie jeszcze nie przyszła pora, widać nie dorosłam jeszcze do takiej formy 🙂 Ten jest z płatkami owsianymi dodanymi do ciasta w formie owsianki a na wierzch jako posypka. Bardzo udany wypiek, puszysty i smaczny.

CHLEBEK DROŻDŻOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI

ok 30 dkg   mąki pszennej pełnoziarnistej

ok szklanki płatków owsianych i trochę do posypania
3 dkg drożdży

łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
1, 5 szklanki letniej wody

łyżeczka soli
Płatki owsiane zalałam wodą ( tej wody nie uwzględniłam w przepisie), zagotowałam i chwilę pogotowałam na małym ogniu, przestudziłam do temperatury ciała. Potem  zrobiłam rozczyn – do drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody , rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski wsypałam mąkę, wsypałam sól, zmieszałam.   Wlałam rozczyn, resztę letniej  wody i dodałam owsiankę oraz nieco oliwy . Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki  około pięć  minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na  około 45 minut.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki  i zostawiłam do wyrośnięcia na 10 minut. Posypałam wierzch płatkami owsianymi – tak ze dwie łyżki. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 45 minut.

Aby ciasto drożdżowe dobrze wyrosło, w otoczeniu musi być odpowiednia temperatura. Dobrze i szybko nagrzewają junkersy gazowe, w ciepłej kuchni pół godziny do wyrośnięcia takiego ciasta wystarczy.

Chlebek bardzo nam smakował, zarówno z domowymi dżemami , jak i z serem czy wędliną.

Smacznego !

 

chleb owsiany6

(Odwiedzone 312 razy, 1 dzisiaj)

6 przemyśleń nt. „Chlebek drożdżowy z płatkami owsianymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *