Chińszczyzna

 

Naszła mnie ochota na chińskie smaki i zrobiłam na obiad ryż z kurczakiem i warzywami, z dodatkiem przypraw typowych dla kuchni chińskiej. Mięso zamarynowałam najpierw w sosie sojowym z dodatkiem rybnego, potem je krótko smażyłam z przyprawami, dodając stopniowo warzywa. Podałam to z ugotowanym osobno ryżem.

 

RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W CHIŃSKICH SMAKACH

 

ok. 30 dkg udek z kurczaka

2 marchewki

pół szklanki groszku z mrożonki

pół szklanki kukurydzy z puszki

szklanka mrożonej fasolki szparagowej

kawałek pora

czerwona cebula

pół zielonej papryki

białe kawałki kapusty pekińskiej

2 łyżki sosu sojowego i łyżka rybnego

mielony imbir, przyprawa 5 smaków

sól, pieprz czarny i ziołowy

olej do smażenia

ugotowany ryż

Mięso pokroiłam, posoliłam trochę i wymieszałam z sosami, wstawiłam do lodówki na godzinę. Groszek i fasolkę rozmroziłam. Do woku nalałam kilka łyżek oleju, podsmażyłam mięso z dodatkiem pozostałych przypraw i dodawałam kolejno pokrojone warzywa : cebulę, marchewkę,paprykę,  pora, fasolkę, kapustę pekińską, groszek i kukurydzę. Podlałam odrobiną wody i poddusiłam chwilę, potem dodałam ciepły ryż i wymieszałam w woku wszystko razem.

Moja ochota na chińskie smaki została zaspokojona a i rodzince bardzo smakowało.

Smacznego !

 

8 przemyśleń nt. „Chińszczyzna

  1. do takich dań, zarówno chińskich czy mex, wspaniale pasują jak podajesz – udka kurczaka właśnie, bo są soczyste. wybieram sie do makro po chinska kapuste, by wreszcie mieć alternatywe dla pekinki, ale cos dojechac nie moge 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.