Chiński sos śliwkowy

chiński sos śliwkowy

 

Przepis na ten sos znam z „Kuchni chińskiej” Katarzyny Pospieszyńskiej. Jest tak dawny, że na wszelki wypadek podano substytut sosu sojowego, krórego wtedy prawie nigdzie nie można było kupić. Wyobrażacie to sobie? Sos ten jest polecany do maczania pieczonych mięs, a szczególnie kaczki. Można dodawać go też do sosów mięsnych i innych, np. do makaronu. Myślę, że byłby pyszny do bułeczek chinskich, które dziś są u Szarlotka…
Podaję przepis za autorką:

SOS ŚLIWKOWY ( MUI DZIUNG)

12 dużych ciemnych śliwek lub 24 węgierki
½ szklanki wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
4 łyżki sosu sojowego
Wydrylowane śliwki włożyć do garnka, wlać wodę i gotować aż będą zupełnie miękkie. Przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondla, wlać sos sojowy, wsypać cukier, sól, wymieszać . Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, około 10 minut. Przelać do słoiczków i pasteryzować 10 minut.
Sos ma charakterystyczny, słodko-słony smak, z lekko kwaskową nutą. Ja staram się zachować słoiczek na Wielkanoc, bo pysznie smakuje z nim szynka i inne mięsiwa. Smacznego!

chiński sos śliwkowy1

 

 

(Odwiedzone 460 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.