W tym roku w ramach gęsiny na Marcina znów miałam gęś owsianą z samego źródła, czyli z Kołudy. Co z niej zrobiłam można zobaczyć w poprzednich wpisach pod tagiem gęsina, teraz chcę pokazać sałatkę, której bazą jest carpaccio z peklowanej w soli i cukrze gęsiej piersi. Pasował do niej doskonale kołudzki ser owczy – kupiłam dojrzewający kaszkawał i postanowiłam to połączyć w jakiejś sałatce.
Sezonowo podpasowała mi gruszka i łagodniejsza w smaku od białej, czerwona cebula. Położyłam to wszystko na mieszance sałaty masłowej i młodego, jesiennego szpinaku. Kilka plastrów zielonego ogórka dopełniło smaku, a skropiłam to aromatycznym octem z kwiatów dzikiego bzu i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, nabytym w sklepie Spiżarni Kujawskiej.
SAŁATKA Z PEKLOWANEJ GĘSIEJ PIERSI Z OWCZYM SEREM I GRUSZKĄ
kilkanaście plastrów peklowanej w soli gęsiej piersi
kawałek dojrzewającego owczego sera w cienkich plastrach
gruszka ( miałam konferencję)
czerwona cebula
kawałek zielonego ogórka
kawałek sałaty masłowej
kilka garści szpinaku
sól (opcjonalnie, ser i mięso są słone)
ocet z kwiatów dzikiego bzu ( łyżka)
Łyżka dobrego oleju
Na mieszance sałaty i szpinaku układamy plastry gęsiej piersi sera i gruszki, posypujemy piórkami cebuli, dorzucamy plasterki ogórka. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem, polewamy octem i olejem.
Sezonowo, regionalnie i pysznie 🙂
Smacznego !
Brawo Grażynko 🙂 Mam nadzieję że kiedyś spróbuję tych pyszności które przygotowujesz :*
Jak będziesz w okolicy to zapraszam 🙂