Boeuf stroganow bez śmietany

Zobaczyłam dzisiaj stroganowa u Dorotki z Pozytywnej Kuchni i przypomniało mi się, że też robiłam to danie jakiś czas temu, zdjęcia leżą sobie w folderze, pora więc na prezentację.

Pokazywałąm już na moim blogu stroganowa, ale był nietypowy, z sosem śliwkowym

Tym razem zrobiłam klasyczny, pomidorowy, wykorzystując zalewę od pomidorów z puszki. Tyle tylko, że nie dodałam śmietany, bo jakoś u nas nie cieszą się powodzeniem śmietanowe sosy.

BOEUF STROGANOW Z POMIDORAMI

60 dkg chudej wołowiny

25 dkg pieczarek

2 duże cebule

3/4 szklanki zalewy od pomidorów z puszki

sól, pieprz czarny i ziołowy

słodka papryka

rosół do podlewania

olej do smażenia

Pokrojoną w kostkę I przyprawioną wołowinę podsmażałam partiami na patelni, do zbrązowienia i przekładałam do rondla, gdzie się dusiła. Dalej na patelni podsmażyłam cebulę i dodałam do mięsa. Następnie, też partiami smażyłam na patelni małe pieczarki, pilnując, żeby się smażyły a nie dusiły we własnym soku ( nauczyłam się tego na filmie „Julia & Julie ” ).

Dodałam pieczarki do duszącego się mięsa z cebulą  i podlewałąm rosołem co jakiś czas, aż udusiło się wszystko na miękko. Wtedy dodałam zalewę pomidorową.

Stroganow najlepszy jest z kluskami i taki był właśnie ten śliwkowy, który robiłam wcześniej. Tym razem podałam stragonowa z drożdżowymi pyzami, które świetnie pasują do wszelkich mięs z sosem.

Rodzinka pamiętała śliwkowy z kluskami, ale w takiej wersji też spotkał się z uznaniem.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.