Bób z pieczarkami, duszony

 

bób z pieczarkami
bób z pieczarkami

Przepis na tę potrawę znalazłam w książce kucharskiej z daniami kuchni starożytnej. Jest w niej wiele ciekawych receptur na warzywa, zwłaszcza na ciepło. Właściwie to był przepis na bób z grzybami, ale teraz sucho, świeżych grzybów nie ma, postanowiłam więc wypróbować  bób z pieczarkami, bo wydaje mi się, że pasują do siebie doskonale. W książce przeczytałam, że starożytni Rzymianie bardzo lubili bób, ze względu na walory smakowe i odżywcze. Wydaje mi się, ze mieli rację… takie połączenie , zwłąszcza z dodatkiem tymianku jst bardzo smaczne.  Podaję przepis:

BÓB  Z PIECZARKAMI I TYMIANKIEM

szklanka bobu
ok. 30 dkg pieczarek
sól, tymianek
olej
Bób ugotować prawie do miękkości, przestudzić lekko i obrać ze skórek. Pieczarki udusić na oleju, pod koniec dodać bób i dusić razem aż będą  miękkie. Doprawić. Kto lubi bardziej konkretne posiłki, może dodac zasmażkę, jak do groszku z marchewką. Podawać na ciepło, jako danie kolacyjne, lub do duszonego mięsa, jako dodatek. Nam bób z pieczarkami bardzo smakował, czego dowodem jest zdjęcie z ocalona resztą…

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.