Błyskawiczna sałatka szwedzka z mikrofalówki

Latem, kiedy warzywa są łatwo dostępne, robię czasem na szybko konserwowe w kuchence mikrofalowej. Smakują tak jak te ze słoiczków, bo w kuchence zachowują się smaki warzyw,jak podczas pasteryzacji. W zwykłym garnku z wodą nie uzyskamy takiego efektu. Robię tak na szybko korniszony, paprykę konserwową, czasem jedno i drugie razem, w zależności od potrzeby. Najczęściej robię jednak sałatkę szwedzką, bo dzieci ją bardzo lubią. Na zimę robię warzywa konserwowe w słoiczkach, a na bieżące potrzeby – w mikrofalówce.

 

BŁYSKAWICZNA SAŁATKA SZWEDZKA

1/2 kg ogórków sałatkowych

szklanka  wody
2 łyżki octu 6% lub 1, 5 – 10 %
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki  cukru
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
szczypta  ziaren gorczycy
1/2  cebuli
pokrojony w kostkę ząbek czosnku
kwiat lub gałązka  kopru
Wodę z octem i przyprawami oraz pokrojoną cebulą i czosnkiem wlewamy do żaroodpornego naczynia. Ogórki myjemy i kroimy w plastry, wkładamy do wody. Przykrywamy naczynie dziurkowaną pokrywką ( ja mam taką specjalnie do mikrofalówki ) lub foliĄ spożywczą ( nie aluminiową !), w której widelcem robimy dziurki. Wstawiamy do kuchenki na 600 W na 8-10 minut. Studzimy i sałatka gotowa.
Miałam dodać więcej potraw do tej akcji, ale może bym się powtórzyła. Potrawy z mikrofalówki są u mnie w osobnej kategorii, z boku bloga- kogo to interesuje, nich sobie zerknie.
Moja sałatka stygnie i będzie gotowa do kolacji.
Smacznego !
Dzisiaj liczba wejść na mojego bloga przekroczyła półtora miliona ! Dziękuję wszystkim, którzy tu zaglądają 🙂
(Odwiedzone 506 razy, 1 dzisiaj)

8 przemyśleń nt. „Błyskawiczna sałatka szwedzka z mikrofalówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *