Bitki wołowe z suszonymi pomidorami i grzybami

bitki wołowe1

 

Świeże warzywa nie są już tak atrakcyjne jak latam i wczesną jesienią, jako dodatki do mięs wybieram więc ostatnio te suszone. Pomidory suszyłam sama, zapas grzybów dostałam od Joli i Piotra ze starga.pl. jedne i drugie dodane do mięsa w sosie nadają im wspaniały aromat i ciekawy smak. Zamiast cebuli dodałam pora, żeby było bardziej aromatycznie.

 

BITKI WOŁOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I GRZYBAMI

 

ok. 1/2 kg wołowiny bez kości

kawałek pora ( biała część)

po garści suszonych pomidorów i grzybów

sól, pieprz czarny i ziołowy

papryka słodka i ostra

kilka ziaren jałowca

ziele angielskie, liść laurowy

olej do smażenia

mąka

Mięso kroimy na plastry w poprzek włókien, rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą, pieprzami i paprykami i obtaczamy w mące z obu stron.  Smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju z dodatkiem pokrojonego w plasterki pora , na rumiano . Dodajemy namoczone wcześniej suszone pomidory i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, smażymy chwilę. Podlewamy wodą, albo bulionem lub rosołem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i zgnieciony jałowiec. Dusimy pod przykryciem do miękkości, uzupełniając wyparowaną wodę.

Najlepiej smakują z kaszą gryczaną, ale można je zjeść też z ziemniakami czy pyzami drożdżowymi. Kiszone ogórki lub surówka z nimi będą dobrym dodatkiem.

Smacznego !

 

bitki wołowe2

6 przemyśleń nt. „Bitki wołowe z suszonymi pomidorami i grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.