Bitki wieprzowe z sosem grzybowym

Sezon grzybowy niby w pełni, ale w Wielkopolsce sucho i niewiele ich można teraz znaleźć. Na wycieczce po lesie szukaliśmy ich intensywnie, jednak grzybiarzy było więcej i udało nam się znaleźć niewiele – koźlaka, kilka maślaków i podgrzybków. Dodałam do tego pieczarkę znalezioną pod jabłonką w ogrodzie i udusiłam razem z bitkami wieprzowymi. Powstało pyszne obiadowe danie.

BITKI WIEPRZOWE DUSZONE Z GRZYBAMI

Ok. ½ kg wieprzowiny ( miałam z łopatki)

Kilka leśnych grzybów

2 cebule

Sól, pieprz , majeranek, papryka słodka

Trochę mąki

Olej do smażenia, łyżka masła

Szklanka rosołu lub bulionu

Mięso rozbiłam na plastry, doprawiłam w/w przyprawami i obtoczyłam w mące. Zrumieniłam na oleju z jedną cebulą, podlałam rosołem i dusiłam pod pokrywką.

Grzyby podsmażyłam osobno, bo chciałam najpierw wydobyć ich smak. Po oczyszczeniu i pokrojeniu w paski podsmażyłam je na oleju z dodatkiem masła w towarzystwie drugiej pokrojonej cebuli. Dodałam do mięsa po około 20 minutach od podlania rosołem, żeby równo doszły. Dusiłam wszystko do miękkości jeszcze około pół godziny.

Podałam z pyzami drożdżowymi i sałatką w winegrecie. Grzyby nadały mięsu leśnego posmaku i choć było ich niewiele, wyszedł z ich udziałem pyszny obiad.

Smacznego !

(Odwiedzone 5 930 razy, 1 dzisiaj)

5 przemyśleń nt. „Bitki wieprzowe z sosem grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.