Bitki wieprzowe w chińskich smakach

Jedną z moich ulubionych książek kucharskich jest stare wydanie „Kuchni chińskiej” Katarzyny Pospieszyńskiej. Bardzo lubię korzystać z tych przepisów. Robiąc ostatnio bitki wieprzowe sięgnęłam do  jednego z nich – na marynatę do mięsa. Podstawowym jej składnikiem jest sos sojowy a dla wzmocnienia aromatu dodaje się łyżkę czystej wódki, co powoduje, że mięso juz w trakcie przyrządzania wydziela niezwykle kuszący zapach.

 

 

BITKI WIEPRZOWE W CHIŃSKICH SMAKACH

 

Ok. 1/2 kg wieprzowiny ( miałam chudą  karkówkę)

3 łyżki sosu sojowego

łyżeczka imbiru

sól, pieprz czarny i ziołowy

łyżka czystej wódki

łyżka mąki ziemniaczanej

średnia cebula

szklanka bulionu lub rosołu

olej do smażenia

Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Posypujemy solą ( ostrożnie, bo sos sojowy jest słony). Z sosu sojowego , wódki, imbiru i pieprzu robimy marynatę, obtaczamy w niej mięso i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Po wyjęciu marynaty mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na rozgrzanym oleju, do silnego zrumienienia z obu stron,  w towarzystwie pokrojonej na piórka cebuli . Potem dusimy do miękkości, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością bulionu.

Dzięki mące ziemniaczanej bitki mają lekko chrupiącą skórkę. Powstały sos możemy zagęścić niewielka ilością mąki ziemniaczanej rozbełtanej w zimnej wodzie.

Jak już wspomniałam, były bardzo aromatyczne, dodatek wódki do marynaty nie tylko wzmacniał zapach ale też i smak. Zjedliśmy je z ryżem i surówką.

Smacznego !

 

(Odwiedzone 486 razy, 1 dzisiaj)

12 przemyśleń nt. „Bitki wieprzowe w chińskich smakach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.