Biszkopt z pianką i truskawkami

Latem lubię łączyć pieczone ciasta z formą zimnego deseru. Mam taki przepis na proste ciasto biszkoptowe, które bardzo dobrze pasuje jako spód pod tego typu słodkości. Truskawki chyba najlepiej sprawdzają się w takich deserach.

To ciasto przygotowane na letni, poprzedni upalny weekend rozeszło się błyskawicznie. Podaję przepis teraz, bo może komuś się przyda jeszcze na Dzień Taty 🙂

BISZKOPT Z PIANKĄ I TRUSKAWKAMI

biszkopt, taki jak tutaj

500 ml kremówki i 3 łyżki cukru-pudru lub 2 śnieżki

2 galaretki

miseczka truskawek

Biszkopt najlepiej upiec w głębszej formie, żeby pianka się zmieściła. Jeśli urośnie za wysoki, można go odpowiednio ściąć, a resztę podać np. przełożoną konfiturą.

Galaretki rozpuszczamy w  nieco mniejszej ilości wody , 1, 5 szklanki na jedną. Studzimy dokładnie mieszając. Gdy zaczynają gęstnieć, dodajemy ubitą z cukrem-pudrem śmietankę lub śnieżkę, dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki. Kładziemy cienką warstwę  na placek i wtykamy w nią truskawki, wstawiamy do lodówki na około 15 minut, resztę pianki trzymając w pokojowej temperaturze, żeby za szybko nie zastygła.

Gdy pianka z truskawkami zastygnie, wykładamy na ciasto jej resztę i ponownie wkładamy do lodówki. Po 2-3 godzinach możemy kroić placek.

Jest nie tylko smaczny, ale i efektowny. Warto zrobić go w sezonie owocowym, nie tylko z truskawkami.

Smacznego !

8 przemyśleń nt. „Biszkopt z pianką i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.