Biała kiełbasa w słoikach

 

biała słoikowa

 

Kiedy przeglądałam przepisy polskich kuchni regionalnych, wśród przepisów z moich rodzinnych Kujaw była właśnie ta kiełbasa. Pamiętam ją dobrze z rodzinnego domu, bo białą kiełbasę robiło się u nas na święta – i na Boże Narodzenia a przede wszystkim na Wielkanoc.

Oprócz zgrabnych pęt formowanych w jelitach za pomocą specjalnego lejka doczepionego do maszynki do mięsa, Mama robiła też kiełbasę w słoikach. Pamiętam to zawekowane mięso w otoczce smakowitej galarety. W tym roku czekają mnie pierwsze święta, kiedy nie ma już mojej Mamy i pomyślałam, że zrobię taką kiełbasę, a Ona patrząc gdzieś na mnie z góry ucieszy się, że kontynuuję rodzinną tradycję…

 

BIAŁA KIEŁBASA ZE SŁOIKÓW

 

3/4 mięsa wieprzowego z łopatki

1/4 kg chudego boczku

25 dkg wołowiny

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

sól, pieprz do smaku

Łopatkę zmieliłam dość grubo  małymi partiami w blenderze, boczek drobniej, a najdrobniej wołowinę. Można też mięso zmielić maszynką, z sitkami o różnych otworach. Wymieszałam wszystko w misce, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek  (w rodzinnym domu siekałam go drobno i rozcierałam z solą). Dlatego przeciśnięty czosnek zmieszałam z solą i dopiero ją dodałam. Wsypałam pieprz (sporo) i majeranek. Tak, jak Mama dodałam kilka łyżek przegotowanej zimnej wody, żeby się dobrze wyrabiało. Wyrabiałam mięso w misce ręką, tak długo, aż połączyło się w gładką masę.

Po wypróbowaniu, dosoliłam jeszcze trochę i włożyłam mięso ciasno do słoików. Zostało mi trochę, ale o tym później.

 

biaslokaw

Słoiki wstawiłam do garnka z wodą do 3/4 ich wysokości i gotowałam na niewielkim ogniu przez godzinę. Wystudziłam – okazało się, że nie obrosły smalcem, jak te pamiętane z domu ( ale celowo wybrałam dość chude mięso), za to galareta na bokach słoiczka wyglądała smakowicie. Aby uzyskać lepszą galaretę i zwiększyć trwałość można drugiego dnia zagotować słoiki jeszcze raz, już krócej , 45 minut na małym ogniu.

Resztę masy mięsnej wstawiłam w kokilce do kuchenki mikrofalowej na 10 min na 500 W, bo nie mogłam się doczekać smaku kiełbasy . I udało mi się – to jest ten smak, pamiętany z dzieciństwa – pysznego mięsa przesiąkniętego czosnkiem i majerankiem. Tę ze słoików zostawiam na Święta, chociaż pewnie nie wytrzymam i jeden otworzę… Smacznego !

 

26 przemyśleń nt. „Biała kiełbasa w słoikach

  1. Grażynka, dopiero zauważyłam, że Ty już „u siebie”.. Wreszcie mogę zostawić komentarz! :-)

    Za robienie białej kiełbasy zabieram się już któryś rok z rzędu, zapewne wyjdzie jak zawsze.. Tak słoikowy pomysł to ciekawostka – jak ta regionalna kuchnia potrafi zaskakiwać :-)

    kłania się
    kuma monia :)

  2. moj tata robil taka kielbase odkad pamietam!uwielbiam ja do dzis i uwielbia ja takze cala moja rodzina!!!cudownie ze podalas tu przepis bo jest godny polecenia i na pewno kazdemu zasmakuje ta pysznosc!

  3. mi również ta kiełbasa przypomina smak dzieciństwa. zawsze na nią czekałam z upragnieniem. muszę ją chyba sama zrobić. pamiętam jej smak, po prostu cudowny. pozdrawiam i życzę Wesołego Alleluja :)

  4. chcialbym sie dowiedziec czy używanie cebuli lub czosnku przy robieniu kielbasy w sloikach nie spowoduje fermentacji iw rezultacie zepsucia sie kielbasy w sloiku

  5. Powiedz mi gdzie przetrzymywać takie słoiki z kiełbasą i ile one mogą stać?;> już nie mogę się doczekać jak takie zrobię ;-) Pozdrawiam;-)

  6. Kiełbase w słoikach trzeba gotować przynajmniej godzinę. I nie raz a dwa. a jeśli mamy większe słoiki ,nawet trzy razy. Dzien.po dniu.W przeciwnym razie. narażamy się na zatrucie jadem kiełbasianym.

  7. Ja robię podobnie taką kiełbasę ze słoika tylko dodaję trochę skórek wieprzowych wtedy jest więcej galaretki która najbardziej mi smakuje

  8. Zawsze marzyłem o takiej kiełbasce ze słoika. Przy najbliższej okazji zabieram się za zrobienie. Pod warunkiem, że uda mi się zakupić odpowiednie mięso a z tym jest tutaj różnie. Podobnie jak i z wędlinami. Pozdrawiam z północnych Niemiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>