Biała kiełbasa w piwie

biała kiełbasa w piwie
biała kiełbasa w piwie

To było jedno z ulubionych dań mojego Taty, a sposobu jego robienia moja Mama nauczyła się od mojego Dziadka ze strony Taty, który przywiózł go z rodzinnej Łotwy. Biała kiełbasa, najlepiej surowa ( można i parzoną, wtedy krócej się dusi), podsmażona z dużą ilością cebuli i duszona potem w piwie, z pieprzem i majerankiem, smakuje najlepiej na świąteczną lub niedzielną kolację.

BIAŁA KIEŁBASA W PIWIE

kilka kawałków białej kiełbasy, surowej lub parzonej
3 duże cebule
szklanka jasnego piwa
pieprz, majeranek
łyżeczka suszonych warzyw
olej do smażenia

Kiełbasę nacinamy w paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju w towarzystwie pokrojonej w plastry cebuli. Gdy się przyrumieni, dodajemy piwo i dusimy do miękkości. Jeśli kiełbasa jest surowa , trwa to nieco ponad pół godziny, jeśli parzona, wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy  suszone warzywa, pieprz i majeranek, ile kto lubi.
Możemy ją zjeść z ziemniakami z wody, jako danie obiadowe ( dobra jest do tego zasmażana kiszona kapusta), albo z chlebem i też dobrze z kapustą, na kolację. Jest to też świetne danie na wielkanocne śniadanie.

Na zdjęciu poniżej biała kiełbasa w piwie , która uratowała zaplanowaną na grilla imprezę w zimny dzień lata ( w towarzystwie pieczonych papierówek i kaszanki). Tutaj podałam do niej chutney jabłkowy z chrzanem .

Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.