Batoniki kukurydziane z żurawiną

Pałętały mi się po szafce płatki kukurydziane, na które nikt nie miał ochoty. Postanowiłam je wykorzystać, żeby zrobić coś słodkiego. Bazą był przepis na domowe szyszki, które robiłam przeważnie z płatków owsianych, czasami mieszając je z kukurydzianymi. To stary przepis, z czasów kiedy czekolada była na kartki, co wyzwalało inwencję w produkcji domowych słodyczy.

Dodałam do nich suszoną  żurawinę i trochę wiórków kokosowych, dla aromatu wlałam łyżkę wiśniówki.

 

DOMOWE BATONIKI KUKURYDZIANE Z ŻURAWINĄ

 

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki mleka

3 łyżki kakao

ok. 1, 5 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych

łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki suszonej żurawiny

3 łyżki wiórków kokosowych

łyżka wiśniówki

Masło, mleko cukier i kakao rozpuściłam w misce w mikrofalówce, na 500 W, około 4 minut. Potem zmniejszyłam moc na 400 W i pogotowałam jeszcze 5 minut. Można to zrobić w garnku, najpierw rozpuścić na średnim ogniu, potem pogotować mieszając kilka minut na małym.

Do gorącej polewy wrzuciłam wiórki kokosowe, żurawinę i posypałam mąką ziemniaczaną energicznie mieszając. A to dlatego, żeby masa była bardziej spójna. Do każdej domowej polewy czekoladowej też dodaję mąkę ziemniaczaną, bo to zapobiega jej pękaniu na cieście i nadaje połysk.

Do tej masy wrzucałam stopniowo pokruszone płatki kukurydziane, mieszając, aż nabrała stałej konsystencji i czekolada połączyła się z płatkami. W międzyczasie wlałam wiśniówkę dla aromatu. Włożyłam to do plastikowych pojemników po ciastkach, żeby nabrało odpowiedniego kształtu. Zostawiłam do wystudzenia w temperaturze pokojowej, potem wstawiłam do lodówki.

Podałam pokrojone na prostokąty. Batoniki były bardzo smaczne , cieszyły się sporym powodzeniem i szybko zniknęły, musiałam się spieszyć ze zrobieniem zdjęć, bo ledwo zastygły, już miały amatorów. Dodaję je do akcji tanie gotowanie, bo to faktycznie niedrogi sposób na domowe słodycze.

Smacznego !

 

12 przemyśleń nt. „Batoniki kukurydziane z żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.