Barszcz ukraiński na kwasie burakowym

 

barszcz ukraiński

Aby barszcz był dobry ( i zdrowy) , należy go ugotować na naturalnym kwasie burakowym. A zrobic go nietrudno – wystarczy obrać i pokroić buraczki, zalać w słoiku letnią przgotowaną wodą, dodać kawałek razowego chleba i ząbek czosnku i postawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Jest dobry, gdy ma kwaśno- winny smak. Wyjąć chleb,  przecedzić, buraczki można zostawić ( najlepiej zalane kwasem, przydadzą się do barszczu i sałatek), przechowywać w lodówce.
Taki kwas burakowy to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Dodany do barszczu po ugotowaniu, nadaje mu piękny kolor.
Spotkałam różne wersje przepisu na barszcz ukraiński. Podaję tę, którą ja wykorzystuję:

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Kilka buraczków ( z zalewy i jeden świeży)
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kilka ziemniaków
3/4 szklanki fasoli
kilka łyżek kwasu burakowego
sól, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, majeranek, liść laurowy
Poprzedniego dnia wieczorem namaczamy fasolę, zalewając ją wodą sporo ponad powierzchnię. Gotując barszcz, odcedzamy fasolę , dolewamy świeżej wody i gotujemy  do miękkości,  co najmniej godzinę. Ja gotuję fasolę osobno, bo z nią różnie bywa i trudno mi uchwycić odpowiedni moment włożenia reszty warzyw tak, by fasola była ugotowana a nie rozgotowana.
Do garnka z  osoloną wodą wsypujemy przyprawy, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, starte na grubej tarce seler i pietruszkę, por, pokrojone na małe kawałki buraczki. Dodajemy też ze dwie łyżki kwasu burakowego. Gdy warzywa są prawie miękkie, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy i te się ugotują, wlewamy fasolę z wodą, w której się gotowała. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić. Po zestawieniu z ognia dodajemy 2-3 łyżki kwasu burakowego, mieszamy i – gotowe.
Taki barszcz można ugotować i na wędzonym boczku, i zabielić śmietaną. Ale i bez tego jest dobry i – zdrowszy.

Smacznego!

 

(Odwiedzone 100 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.