Bajaderki z orzechami

Kiedy robiłam porządki w szafce, znalazłam zrobione prawie rok temu i zabezpieczone ryżem przed zawilgoceniem ciastka choinkowe

Odłożyłam najładniejsze do dekoracji choinki a z reszty zrobiłam kuleczki związane polewą czekoladową, z dodatkiem orzechów wloskich. Ciastka były solidnej struktury, trzymały się doskonale i sporo się napracowałam, aby potłuc je tłuczkiem do mięsa na okruszki…

BAJADERKI Z ORZECHAMI

ok 35 dkg ciastek

pół kostki dobrej margaryny

pół szklanki cukru

3 łyżki kakao

1/4 szklanki mleka

aromat migdałowy

3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Margarynę, mleko i cukier rozpuszczamy, dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone ciastka i posiekane orzechy oraz aromat. Studzimy, wkładamy do lodówki na około godzinę.

Gdy masa stwardnieje, formujemy kulki i wkładamy do lodówki.

Muszę przyznać, że bardzo lubię domowe słodycze a te bajaderki smakowały nam wyjątkowo i zniknęly błyskawicznie.

Smacznego !

(Odwiedzone 268 razy, 1 dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.