Bajaderki piernikowe z pistacjami

bajaderki piernikowe
bajaderki piernikowe

 

Zostało mi ze Świąt kawałek piernika, który tym razem piekłam tradycyjnie, w piekarniku. Był to prezentowany niedawno piernik z powidłami .

Postanowiłam go pokruszyć i wykorzystać do zrobienia czekoladowych kulek, dodając do masy pokruszone drobno orzechy i migdały. Obtoczyłam je w  posiekanych pistacjach, które ocalały przez Święta tylko dlatego, że o nich zapomniałam. Wyszły wypasione bajaderki, pyszne i akurat na pożegnanie starego roku.

 

BAJADERKI PIERNIKOWE Z PISTACJAMI

szklanka okruszków piernika

1, 5 szklanki polewy czekoladowej ( może być rozpuszczona czekolada)

2 łyżki posiekanych migdałów

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

3 łyżki posiekanych pistacji do otoczenia

łyżka rumu

Do przestudzonej polewy dodajemy posiekane orzechy i migdały, dodajemy pokruszony piernik , rum , mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Potem formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i otaczamy w pokruszonych pistacjach. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastudzenia. U mnie właśnie zastygają, ale spróbowałam i zaręczam- niebo w gębie. Smacznego !

 

WSZYSTKIM MOIM BLOGOWYM PRZYJACIOŁOM, ZNAJOMYM I ODWIEDZAJĄCYM ŻYCZĘ WSPANIAŁEGO SYLWESTRA I SPEŁNIENIA MARZEŃ W NOWYM ROKU !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.