Babka limonkowo-jogurtowa z Grand Marinier

babka llimonkowa2

 

Tę babkę robiłam jakiś czas temu  i cieszyła się takim powodzeniem, ze zrobiona późnym popołudniem została unicestwiona prawie cała do wieczora, ledwo ocaliłam kawałek do zdjęcia w świetle dziennym  następnego dnia. Jest zrobiona według mojego wypróbowanego przepisu babkowego na oleju i z dodatkiem jogurtu. Tym razem był to smakowy jogurt brzoskwiniowy, a dla aromatu dodałam nieco soku z limonki i łyżkę likieru Grand Marinier.  To właśnie zapach wydobywający się z piekarnika zwabił do kuchni Rodzinkę , która zabrała się do jedzenie ledwo tylko babka trochę przestygła.

BABKA JOGURTOWO-LIMONKOWA Z LIKIEREM  GRAND MARINIER

3 jajka
4 łyżki cukru
½ szklanki oleju
2 niepełne szklanki mąki
kubek jogurtu brzoskwiniowego
½ szklanki mleka
łyżka likieru Grand Marinier
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka roztrzepać z cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać olej i jogurt oraz sok z limonki i likier , następnie mąkę z proszkiem, aromat  i mleko . Ciasto powinno się lekko lać.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec w 180 C około 45 minut.

Jak już wspomniałam, babka była pyszna , aromatyczna i wilgotna.  I znikała błyskawicznie.

Smacznego !

babka limonkowa

10 przemyśleń nt. „Babka limonkowo-jogurtowa z Grand Marinier

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.