Zielona sałatka na pierwszy dzień wiosny

 

Szkoda, że Pinkcake nie przedłużyła zielonej akcji do dzisiaj, pierwszego dnia wiosny… Ale może wyjątkowo doda jeszcze moją sałatkę, bo ona miała być w ramach jej akcji, w czasie trwania ktorej w tym roku cierpiałam na permamentny brak czasu…

Sałatka jest modyfikacją moich ulubionych na bazie pora, z jego jasnozielonej części, ogórków- tym razem konserwowych i zielonego jabłka. Żeby było bardziej wiosennie, zamiast sosu majonezowego jest lekki winegret z octem jabłkowym.

 

ZIELONA SAŁATKA NA BAZIE PORA

 

jasnozielona część pora

2 ogórki konserwowe

duże zielone jabłko

2 łyżki oliwy

łyżeczka octu jabłkowego

pieprz czarny i ziołowy

tymianek

Pora kroimy w cienkie półplasterki, solimy aby zmięknął i odstawiamy na 15 minut. Ogórki kroimy w podobny sposób a jabłko w grubą kostkę. Posypujemy pieprzami i tymiankiem, mieszamy.

Z oliwy i octu jabłkowego robimy winegret, polewamy sałatkę. Dobrze, żeby się „przegryzła” chociaż kilkanaście minut, najlepiej w lodówce. Pyszna jako dodatek do mięsa i wędlin, może być też do jajka. Smacznego !

 

Pozwolę sobie dodać trzecie zdjęcie, żeby lepiej zaprezentować tło – własnoręcznie wykonaną serwetkę w kształcie liścia, jako dodatkowy wiosenny akcent…

 

 

Jedno przemyślenie nt. „Zielona sałatka na pierwszy dzień wiosny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.